Slováci zarábajú na termínovaných vkladoch menej,úroky na nich klesajú

14.07.2013 Bratislava

Bratislava 14. júla (TASR) – Slovenské banky pokračujú v znižovaní úrokov na termínovaných vkladoch aj v júli. Najnovšie tak urobili Sberbank Slovensko, VÚB banka, OTP Banka aj privátna J&T Banka. Sadzby na vkladoch v niektorých prípadoch klesli o pár desatín percentuálneho bodu (p.b.). Finančné domy to zdôvodňujú rastúcou konkurenciou i aktuálnym vývojom na finančnom trhu.

"Trend znižovania úrokov kopíruje aj stav na finančných trhoch, ktorý udáva Európska centrálna banka. Prispôsobujú sa mu všetky finančné inštitúcie," vysvetľuje kroky J&T Banky riaditeľka komunikácie Nikol Kubaská.

VÚB banka znížila úroky o tri desatiny pri polročnom viazanom vklade a o 0,5 p.b. na úroveň 1,20 % pri trojročnom vklade. "K nastaveniu úrokových sadzieb pristupujeme na základe kritérií vývoja makroekonomických ukazovateľov a konkurenčného prostredia v rámci podmienok na Slovensku," konštatuje hovorkyňa banky Alena Walterová. Ako alternatívu ponúka banka klientom vyšší úrok, ak časť prostriedkov investujú aj do jej fondov.

Výraznejšie skresala úroky aj OTP Banka. Najmenej môžu klienti zarobiť na ročnom termínovanom vklade, kde klesla sadzba z 2 % na 1,80 %. "Úroky sme upravovali kvôli klesajúcim depozitným sadzbám na trhu, ako aj s ohľadom na klesajúce úroky na úveroch," zdôvodnil odborník na PR komunikáciu banky Martin Šabo.

Sberbank Slovensko taktiež mierne znižovala úročenie, najmä pri kratších viazanostiach. Napríklad na polročnom termínovanom vklade jej klienti získajú úrok vo výške 0,80 % namiesto doterajšieho jedného percenta. J&T Banka skresala sadzby výraznejšie, keď pri ročnom vklade klesol úrok z 2,80 % na 2,20 %.

Viacerí bankári upozorňujú, že Slováci budú do budúcnosti hľadať iné alternatívy, kde zhodnotiť svoje peniaze. "Sporenie a vklady v bankách nie sú optimálnym spôsobom, ako zhodnocovať svoj majetok, je čas zamerať sa viac na investovanie," argumentuje Kubaská. "Klienti, ktorí budú chcieť vyššie zhodnotenie, budú hľadať aj iné formy investovania peňazí," potvrdzuje Vladimír Hriza, zodpovedný za depozitné produkty vo VÚB banke.
 

Vyberte región